Strony

środa, 2 maja 2012

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką


Pogoda zachęca do "letnich" ciast. Wprawdzie sezon na owoce jeszcze się dobrze nie zaczął, ale do tego ciasta można wykorzystać również mrożonki. Jest pyszne! Miękkie, sprężyste, wilgotne, nie za słodkie. Podobno świeże również następnego dnia - czego nie było dane mi sprawdzić, bo zniknęło szybciej niż się pojawiło :). Rewelacja. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15 min + 45-60min pieczenia (w zależności czy owoce są świeże czy mrożone)

Składniki na ciasto: 
  • 200g masła
  • szczypta soli
  • 160g cukru
  • 4 duże jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej (lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600g dowolnych owoców (mogą być świeże lub mrożone - przy mrożonych trzeba się liczyć z tym, że pieczenie trwa trochę dłużej)
Składniki na kruszonkę: 
  • 150g mąki
  • 100g schłodzonego masła
  • 50g cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Blachę o wymiarach ok. 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać i odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu (ciasto może się trochę zważyć na tym etapie, ale nie ma to później konsekwencji na konsystencje czy wygląd po upieczeniu). Dodać przesiane składniki suche i wymieszać do połączenia składników.

Robimy kruszonkę - wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, szybko je posiekać a następnie rozetrzeć palcami na kruszonkę - jeżeli będzie zbyt mokra, można dodać trochę mąki.

Ciasto przełożyć na blachę i wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce (rozcięciami (w przypadku truskawek lub śliwek) lub otworkami do góry (maliny, jeżyny). Jeżeli używamy mrożonek - owoców nie rozmrażamy przed dodaniem, oprószamy je mąką ziemniaczaną i takie wykładamy na ciasto). Posypać wszystko równomiernie kruszonką.

Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 45 min - do tzw. suchego patyczka. (w moim przypadku, użyłam mrożonych owoców leśnych i pieczenie zajęło mi ok. godziny)

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, mam akurat w zamrażarce porzeczki, które czas już najwyższy wykorzystać, więc upiekę to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! ale te owocki z kruszonką cudnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznota! U mnie dziś z jabłkami, ale w sezonie porzeczki będą więc , czemu nie spróbować?:) Jeszcze takiego ciacha n ie jadłam, a chyba warto!:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. warto, warto :) w oryginalnym przepisie były z truskawkami, ale uważam, że kwaśne owoce nadają mu charakterku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszlo bardzo smaczne ,dziekuje za przepis ....

    OdpowiedzUsuń