sobota, 12 stycznia 2013

Pizza ze szpinakiem i łososiem


Kolejny przepis na pizze. Bardzo smaczna i wegetariańska ;) 
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.1-1,5h + 12-15min pieczenia

Składniki na "spód" (ok.30cm):):
  • 200 g mąki
  • 1/5 szklanki ciepłej wody
  • 8 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Składniki na "wierzch" :):
  • 75 g świeżego szpinaku
  • 200-250 g filetu z łososia
  • opakowanie sera mozzarella
Sos:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek, zioła prowansalskie/oregano

Wykonanie:

Spód: Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z cukrem (woda nie może być za gorąca, żeby nie sparzyć drożdży - ciasto wtedy nie urośnie). Odstawić na 5-10min aż zaczną rosnąć.Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, do którego wlać oliwę, rozczyn drożdżowy i sól. Ciasto dobrze wyrobić na elastyczną masę (konsystencja mniej więcej dziecięcej ciastoliny :), jeżeli jest za ścisłe i twarde - dodać trochę wody, jeżeli za luźne i bardzo klejące - dodać trochę mąki). Umieścić w naczyniu, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. (dla przyspieszenia rośnięcia można umieścić naczynie w większym naczyniu wypełnionym ciepłą wodą).Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią.
Sos: Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. Na blaszce rozkładamy spód pizzy i smarujemy go sosem. Na wierzch układamy pokrojonego w cienkie plasterki łososia oraz liście szpinaku a na koniec posypujemy mozzarellą.

Pieczemy ok.12-15min w piekarniku nagrzanym do 235ºC


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz