wtorek, 12 lutego 2013

Piernik przekładany śmietaną

Przepis mojej cioci. Zaskakujące wykorzystanie zwykłej śmietany. Bardzo proste ciasto, które  jest tak smaczne, że ciężko poprzestać na jednym kawałku - tak więc bezpieczniej zrobić je w mniejszej blaszce :)

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + 45 min pieczenia + noc na nasiąkanie

Składniki na ciasto:
  • 3-4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • przyprawa do piernika
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu

Składniki na krem:
  • 3 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru

Ponadto do posypania:
  • kakao
  • wiórki kokosowe
Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą część rozgnieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 12-15 min w 180ºC. Pozostawić do wystygnięcia. 

Śmietanę lekko roztrzepać trzepaczką (widelcem). Na desce/tacy położyć pierwszy blat i posmarować go 1/3 śmietany. Tak samo postępować z drugim i trzecim blatem. Wierzch oprószyć kakaem i wiórkami kokosowymi. Odstawić najlepiej na noc, aby blaty nasiąkły śmietaną i zmiękły.

Smacznego!
inspiracja: przepis cioci ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz