środa, 8 maja 2013

Ciasto francuskie zawijane z pesto


 
Szybka i efektowna przekąska. Doskonała na niespodziewanych gości. Dla fanów zielonego pesto i nie tylko. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.25min

Składniki:
  • ciasto francuskie (świeże, mrożone należy wcześniej odmrozić)
  • kilka łyżek zielonego pesto**
  • roztrzepane jajko do posmarowania (opcjonalnie)
*można też dodać rukolę i posypać parmezanem - wersja bardziej exclusive :)

Wykonanie:

Ciasto francuskie posmarować pesto, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o szerokości ok. 1 cm.
Ułożyć na blaszce wyłożonej matą teflonową/papierem do pieczenia w odstępach. Można posmarować je roztrzepanym jajkiem - dla uzyskania pełniejszego koloru.

Piec w temperaturze 220ºC przez 15-20 min.

Smacznego!

**Uwaga: jeśli mamy trochę więcej czasu, możemy przygotować domowe pesto, miksując 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych, 1,5 szklanki startego parmezanu, 5 łyżek oliwy i 4 szklanki liści bazylii.
inspiracja: własna fantazja :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz