piątek, 23 marca 2012

Cytrynowe kwiatki




Szukałam przepisu na wykorzystanie żółtek, które zostały mi po torcie - i oto efekt. Na pewno będą gościć u mnie częściej. Niesamowicie delikatne, rozpływają się w ustach. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20 min 

Składniki: 
  • 130g masła
  • 100g cukru
  • 1 cytryna
  • 2 żółtka +1 jajko dodatkowo do posmarowania ciastek
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło i cukier utrzeć na krem. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Startą z niej skórkę i sok dodać do utartego masła, następnie wciąż ucierając dodać 2 żółtka. 
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymiesza razem i dodawać po łyżce do maślanej masy wciąż ucierając. Ciastka włożyć woreczka foliowego i schować na 3 godziny do zamrażarki (lub lodówki nawet na całą noc).
Po tym czasie wyłożyć na wysypaną mąką blat/stolnicę i rozwałkować na ok. 1/2 cm. Wycinać kwiatuszki. Każdy kwiatek wysmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.
Piec ok. 8 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzić na kratce.
ciasteczkowy potwór je uwielbia ;)

Smaczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz