Składniki:
- 130g masła
- 100g cukru
- 1 cytryna
- 2 żółtka +1 jajko dodatkowo do posmarowania ciastek
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło i cukier utrzeć na krem. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Startą z niej skórkę i sok dodać do utartego masła, następnie wciąż ucierając dodać 2 żółtka.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymiesza razem i dodawać po łyżce do maślanej masy wciąż ucierając. Ciastka włożyć woreczka foliowego i schować na 3 godziny do zamrażarki (lub lodówki nawet na całą noc).
Po tym czasie wyłożyć na wysypaną mąką blat/stolnicę i rozwałkować na ok. 1/2 cm. Wycinać kwiatuszki. Każdy kwiatek wysmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.
Piec ok. 8 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzić na kratce.
ciasteczkowy potwór je uwielbia ;) |
Smaczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz