piątek, 20 kwietnia 2012

Schab gotowany


Wyszperany w sieci przepis na schab, który miał chyba najwięcej pozytywnych komentarzy. Zasłużenie :) Schab przygotowany w ten sposób jest pyszny, delikatny, soczysty i zdrowy. Po wystudzeniu doskonale nadaje się na kanapki - jako domowa wędlina. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.1 min :) + 20 min gotowania + noc "leżakowania"

Składniki: 
  • 1 kg schabu bez kości (ilość dowolna - podaje proporcje, żeby lepiej było przeliczać)
  • 1 litr wody
  • 1-2 łyżki soli (wg uznania)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka majonezu
  • 2 liście laurowe
  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki majeranku
Wykonanie:
Wieczorem wymieszać wodę z przyprawami, solą, cukrem i majonezem, tak aby powstała w miarę jednolita zawiesina. Zalewę zagotować i ostudzić. Dodać mięso, ponownie zagotować i gotować jeszcze przez 8 min. Następnie zdjąć garnek z ognia i całość zostawić na noc pod przykryciem.
Rano (lub przed obiadem) ponownie zagotować i pogotować przez 5 minut i znów przestudzić (nie wyjmując mięsa z zalewy). Po przestudzeniu mięso jest gotowe do spożycia. 

Można pokroić je w plastry do obiadu lub na kanapki.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. wspaniały. idealny jako wędlinka, a także na ciepło, jako pieczyste na obiad ;]
    wiele różnych zastosować.

    OdpowiedzUsuń