sobota, 3 marca 2012

roladki z kurczaka ze szpinakiem


Często goszczą w moim domu. Są dość łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można stosować różne warianty dodając dodatkowe składniki - np. ser mozzarelle, wędlinę itp. Poniżej podstawowy przepis. Polecam :)


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15 min + ok.30min pieczenia

Składniki: (na 2 osoby)
  • 2 filety z piersi kurczaka (pojedyncze)
  • szpinak (ja użyłam mrożonego - 200g - ok 1/2 paczki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • kilka listków świeżej bazylii
  • olej/oliwa do smażenia
Wykonanie:
Filety z kurczaka oczyścić. Cienko rozbić (najlepiej w folii, żeby nie pryskało). Posolić, popieprzyć i włożyć do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej/oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną 1/2 cebuli i czosnek. Dodać szpinak. Gdy się rozmrozi - przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową i kilkoma listkami świeżej bazylii. Farsz lekko przestudzić.
Na każdy kawałek mięsa nałożyć porcję szpinaku, wyrównać i zwinąć (jeżeli się nie trzyma, można obwiązać nitką lub przekłuć wykałaczką). Gotowe roladki krótko obsmażyć na patelni.
Do naczynia żaroodpornego - lub blaszki wyłożyć na dnie pozostałe 1/2 cebuli pokrojoną w plastry. Na nią ułożyć roladki. Na każdą porcję nałożyć 1/2 łyżeczki masła. Wstawić do pieca nagrzanego do 170ºC i piec ok.30min.

Podajmy z czym chcemy :) u mnie z ziemniakami i parowanym brokułem oraz marchewką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz