zdrowsza wersja przygotowania filetów z ryby.
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5min + 20min pieczenie
Składniki: (na 2 osoby)
- 2 filety z miruny (lub innej ulubionej ryby)
- sok z 1/2 cytryny
- pół pęczka koperku
- łyżeczka masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- przyprawa do ryby (niekoniecznie)
Wykonanie:
Ryby umyć i osuszyć. (Jeżeli korzystamy z mrożonych - najpierw rozmrozić :)). Rybę skropić sokiem z cytryny z obu stron. Każdy z filetów oprószyć solą i pieprzem i ewentualnie przyprawą do ryb (jak ktoś lubi). Przygotować 2 kawałki folii aluminiowej - takiej wielkości aby móc zawinąć w nią rybę. Na środku folii aluminiowej położyć filet, posypać go koperkiem, posiekanym czosnkiem i pół łyżeczką masła. A następnie zawinąć folią nie zapominając o zawinięciu krótszych boków - żeby sok z ryby nie wypłynął podczas pieczenia.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec przez ok 20min. Po upieczeniu ostrożnie rozwinąć folię i wyjąć rybę. Podawać np. z surówką i frytkami.
Smacznego!
Smacznego!
Wydrukuj przepis |
Prosty, ale smaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziś wypróbowałam- pycha! Rybka aż rozpływa się w ustach
OdpowiedzUsuńMimo starań i tak troszkę wyciekło :( bardzo smaczne, u nas pojawiły się w towarzystwie ziemniaczków i marchewki z groszkiem.
OdpowiedzUsuńRyba wyszła przepyszna, zaserwowałam ją z ziemniaczkami i surówką z marchewki :)
OdpowiedzUsuńProsty i wyszedł bardzo smaczny pomysł na rybkę
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńRybka pieczona to zdrowy, pyszny posiłek, często taką przyrządzam. Od czasu do czasu lubię jednak troszkę zaszaleć i szukam fajnych inspiracji, najczęściej w internecie. Ostatnio wpadłam na świetny przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-pieczony-curry-z-sosem-i-ryz-z-makaronem/ Bardzo mi się spodobał taki nietypowy, orientalny smak. Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń