środa, 22 lutego 2012

Ryba pieczona w folii

zdrowsza wersja przygotowania filetów z ryby. 

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5min + 20min pieczenie

Składniki: (na 2 osoby)
  • 2 filety z miruny (lub innej ulubionej ryby)
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół pęczka koperku 
  • łyżeczka masła
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryby (niekoniecznie)
Wykonanie:

Ryby umyć i osuszyć. (Jeżeli korzystamy z mrożonych - najpierw rozmrozić :)). Rybę skropić sokiem z cytryny z obu stron. Każdy z filetów oprószyć solą i pieprzem i ewentualnie przyprawą do ryb (jak ktoś lubi). Przygotować 2 kawałki folii aluminiowej - takiej wielkości aby móc zawinąć w nią rybę. Na środku folii aluminiowej położyć filet, posypać go koperkiem, posiekanym czosnkiem i pół łyżeczką masła. A następnie zawinąć folią nie zapominając o zawinięciu krótszych boków - żeby sok z ryby nie wypłynął podczas pieczenia.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec przez ok 20min. Po upieczeniu ostrożnie rozwinąć folię i wyjąć rybę. Podawać np. z surówką i frytkami.


Smacznego!


Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. Prosty, ale smaczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś wypróbowałam- pycha! Rybka aż rozpływa się w ustach

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo starań i tak troszkę wyciekło :( bardzo smaczne, u nas pojawiły się w towarzystwie ziemniaczków i marchewki z groszkiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryba wyszła przepyszna, zaserwowałam ją z ziemniaczkami i surówką z marchewki :)

    OdpowiedzUsuń