Niezbyt skomplikowane i niedrogie danie. Taki codzienny obiad ;) Smakuje nawet tym, którzy czują awersję do kaszy gryczanej (czyt. mój mąż :))
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20-30min
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej (lub woreczek)
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 1/2 bułki (ewentualnie bułka tarta)
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej
- można też dodać: pieczarki lub/i żółty ser
Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Bułkę namoczyć w wodzie.
Do miski wsypać kaszę, dodać wyciśniętą bułkę (lub bułkę tartą), jajko, pietruszkę, (ewentualnie podsmażone pieczarki, starty żółty ser). Wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Gdy ciasto będzie zbyt sypkie można jeszcze dodać bułki tartej.
Z gotowej masy formować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Można je podawać jako samodzielne danie z sosem np. pieczarkowym lub jako dodatek do ryby czy mięsa.
Do miski wsypać kaszę, dodać wyciśniętą bułkę (lub bułkę tartą), jajko, pietruszkę, (ewentualnie podsmażone pieczarki, starty żółty ser). Wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Gdy ciasto będzie zbyt sypkie można jeszcze dodać bułki tartej.
Z gotowej masy formować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Można je podawać jako samodzielne danie z sosem np. pieczarkowym lub jako dodatek do ryby czy mięsa.
Smacznego!
Och, uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo łatwe i pyszne! :-)
OdpowiedzUsuń