Pyszne, cytrynowe wiosenne ciasto. Jest soczyste i smakuje zniewalająco. Niech wiosna zawita chociaż w naszej kuchni ;) Polecam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20 min + 30-35 min pieczenia + chłodzenie, studzenie
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 duże jajka
- 120 ml mleka
- 150 g drobnego cukru
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 250 ml śmietany 30% (schłodzonej)
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
Ponadto:
- 6-8 dużych, dojrzałych owoców kiwi, obranych i pokrojonych w plasterki
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. (wyjąć 2h wcześniej z lodówki).
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Następnie na przemian dodawać mleko i przesianą mąkę w trzech turach, miksując tylko do połączenia składników - nie dłużej.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez ok 30-35 min, to tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Serek mascarpone i kremówkę przełożyć o naczynia i na lekko sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt cytrynowy.
Wystudzone ciasto przełożyć na paterę, wierzch i boki posmarować kremem a na wierzchu pokładać plasterki kiwi. Schłodzić.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Następnie na przemian dodawać mleko i przesianą mąkę w trzech turach, miksując tylko do połączenia składników - nie dłużej.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez ok 30-35 min, to tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Serek mascarpone i kremówkę przełożyć o naczynia i na lekko sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt cytrynowy.
Wystudzone ciasto przełożyć na paterę, wierzch i boki posmarować kremem a na wierzchu pokładać plasterki kiwi. Schłodzić.
zdjęcie zrobione przez Sylwię Tarkowską :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz