piątek, 11 października 2013

Kruche ciasto z malinami i pianką

Bardzo kruche ciasto z lekką pianką. Maliny można zastąpić jeżynami/borówkami/ jagodami, aczkolwiek z malinami smakuje wybornie. Bardzo szybko znika ze stołu :). Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15min + mrożenie + ok. 1 h pieczenia

Składniki na kruche ciasto:
  • 400 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Składniki na piankę:
  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (2x40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Masło pokroić w kostkę (można też zmrozić i zetrzeć na dużych oczkach tarki), szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na dwie części - ok. 40% i 60%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić (można to zrobić dzień wcześniej).

Blachę o wymiarach 33x20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce 60% ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 20 min. Odstawić do wystudzenia.

Białka ubić (kiedy spód już wystygnie) na sztywno. Powoli - łyżka po łyżce - wsypywać cukry, cały czas ubijając. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, aby dobrze się rozpuścił. Na koniec strużką wlać olej, miksując do połączenia składników.

Na wystudzony spód ciasta wyłozyć pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny otworkami do góry, lekko wpychając je w pianę. Na koniec zetrzeć 40% ciasta.

Piec przez ok. 30-40 minut. Wyjąć i przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem

Smacznego!
inspiracja: mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz