niedziela, 10 listopada 2013

Purree z dyni

Sezon na dynie w pełni. Postanowiłam wykorzystać jedną dynię na podstawowe puree, które jest bazą do wielu dyniowych przepisów. Łatwe do wykonania.Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + ok. 30min pieczenia 

Składniki:
  • dynia (moja miała ok. 1,5 kg, wyszły z tego 3 małe słoiki puree)
Wykonanie:

Oczyścić dynię z pestek i włóknistego miąższu, obrać, pokroić na kawałki, wypłukać i osuszyć.

A następnie... są 3 znane mi sposoby na wykonanie puree:

1. Tak przygotowaną dynię ułożyć na blaszce wyłożonej matę silikonową do pieczenia i piec w 180C aż dynia będzie miękka. W zależności od gatunku powinno to zająć 25-40 min.
Upieczoną dynię rozgnieść widelcem lub blenderem na puree i przełożyć do słoików.

2. Tak przygotowaną dynię wrzucić do garnka i zalać niewielką ilością wody. Gotować/dusić aż dynia zacznie się rozpadać. Ugotowaną dynie zblendować i przełożyć do słoików.  

3. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i parować aż dynia będzie miękka. Uparowaną dynie zblendować i przełożyć do słoików. 

Pasteryzowanie:
W dużym garnku na dnie położyć ściereczkę, na niej ułożyć dobrze zakręcone słoiki z purree tak, aby nie dotykały do siebie. Do garnka wlać wodę do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryć przykrywką i zacząć gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszyć ogień/moc tak, aby stale utrzymywać minimalne wrzenie - i od tego momentu liczy się 20 minut.
Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!
inspiracja: smakuje.blox.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz