Jeszcze jest czas na wykonanie genialnego w smaku tradycyjnego brytyjskiego puddingu. Trochę jest przy tym roboty, ale naprawdę warto. Polecam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 65 min + 7 h gotowania + tydzień "dojrzewania"
Składniki (8-10 porcji):
- 450 g mix suszonych owoców (rodzynki, jabłka, gruszki, śliwki, morele - może być mieszanka kompotowa)
- 25 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza (sok + skórka)
- 1/2 cytryny (sok + skórka)
- 4 łyżki koniaku (może być brandy)
- 110 g białego chleba (sam miąższ, bez skórki)
- 100 g brązowego cukru
- łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 25 g migdałów
- 110 g łoju wołowego
- 55 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do smarowania
Wykonanie:
Suszone owoce drobno posiekać i wsypać do dużej miski, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny oraz wycisnąć z nich sok. Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty. Dodać koniak i pozostawić na przynajmniej godzinę (najlepiej na noc).
W tym czasie pokroić chleb na kromki, obrać ze skórki i porwać miąższ na drobne kawałki do oddzielnej miski. Następnie dodać do niego cukier, przyprawę piernikową i cynamon. Drobno posiekać migdały i dodać co chleba. Łój pokroić na bardzo drobne kawałki i dodać do chleba. Dodać mąkę. Jajka rozbić w oddzielnej miseczce i lekko roztrzepać, dodać do mieszanki chlebowej i szybko wymieszać. Dodać proszek do pieczenia i bardzo szybko wymieszać. Mieszankę chlebową dodać do owoców (po przynajmniej godzinie).
Miskę wysmarować masłem, wyłożyć do niej masę. Przykryć szczelnie 2 warstwami papierem do pieczenia i folią aluminiową. Obwiązać sznurkiem. Wstawić do dużego garnka z wkładką do gotowania na parze i parować przez 7 godzin - miska nie może mieć kontaktu z wodą.
Pozostawić do wystygnięcia. rozwiązać, dodać 3-4 łyżki brandy. Przykryć papierem do pieczenia, obwiązać i Przestawić do chłodnego miejsca na przynajmniej tydzień (im dłużej tym lepiej)
W tym czasie pokroić chleb na kromki, obrać ze skórki i porwać miąższ na drobne kawałki do oddzielnej miski. Następnie dodać do niego cukier, przyprawę piernikową i cynamon. Drobno posiekać migdały i dodać co chleba. Łój pokroić na bardzo drobne kawałki i dodać do chleba. Dodać mąkę. Jajka rozbić w oddzielnej miseczce i lekko roztrzepać, dodać do mieszanki chlebowej i szybko wymieszać. Dodać proszek do pieczenia i bardzo szybko wymieszać. Mieszankę chlebową dodać do owoców (po przynajmniej godzinie).
Miskę wysmarować masłem, wyłożyć do niej masę. Przykryć szczelnie 2 warstwami papierem do pieczenia i folią aluminiową. Obwiązać sznurkiem. Wstawić do dużego garnka z wkładką do gotowania na parze i parować przez 7 godzin - miska nie może mieć kontaktu z wodą.
Pozostawić do wystygnięcia. rozwiązać, dodać 3-4 łyżki brandy. Przykryć papierem do pieczenia, obwiązać i Przestawić do chłodnego miejsca na przynajmniej tydzień (im dłużej tym lepiej)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz