sobota, 26 kwietnia 2014

Placki z cukinii

Genialne placki, lekkie i smaczne a do tego tanie i szybkie do przygotowania - same pozytywy :)  Sos jogurtowo-ogórkowy można stosować do sałaty jak również jako dip do surowych warzyw. Polecam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 10 min 

Składniki:
  • mała cukinia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • oliwa do smażenia
sos jogurtowo-ogórkowy:
  • 2-3 łyżki jogurty
  • 1/2 ząbka czosnku
  • ogórek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie kilka listków świeżej mięty lub natki pietruszki
Wykonanie:

Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajko roztrzepać w misce, dodać mąkę, startą cukinię i posiekane zioła. Na patelni rozgrzać oliwę. Z powstałej masy łyżką formować placuszki i smażyć je z obu stron do łagodnego zbrązowienia. Wyłożyć na ręczniki papierowe do odsączenia z tłuszczu i przykryć folią aluminiową, żeby nie wystygły do końca smażenia porcji.

SOS: Obrany ogórek zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (można dodać kilka listków świeżej mięty lub natki pietruszki), doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Placki można jeść również z kiełkami rzodkiewki. Można je zapakować jako lunch do pracy/szkoły.

Smacznego!
inspiracja: książka Chodakowskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz