piątek, 17 lutego 2012

drożdżowe paszteciki do barszczu i nie tylko :)




CZAS PRZYGOTOWANIA: ciasto: ok.10 min + ok 1-1,5h "rosnięcia"+ ok.20min pieczenia

Składniki: (na ciasto na ok.30 pasztecików)
  • 280g mąki pszennej
  • 180ml mleka
  • 30g roztopionego masła
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10g drożdży świeżych (lub 5g drożdży suchych)
oraz (nie jest to konieczne, aczkolwiek nadaje uroku :))
  • 30g masła roztopionego
  • nasionka do oprószenia: mak, kminek, czarnuszka itp.
Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z rozpuszczonym masłem, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 h (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Przekroić wzdłuż nożem na 2 lub 3 części (krótszy bok jednej części powinien mieć ok 10-12cm). Na każdej części ciasta rozłożyć nadzienie (po środku wzdłuż prostokąta, zostawiając puste miejsce wzdłuż brzegów na sklejenie). Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. Ruloniki pokroić po lekkim skosie (najłatwiej przy pomocy nitki podkładanej pod ciasto i zaciskanej nad ciastem). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem i posypać nasionami. (Na zdjęciu brak - bo kompletnie o tym zapomniałam :)) Piec ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Podawać najlepiej z kubkiem czerwonego barszczu ;)


Nadzienie z kapusty i grzybów: (jest dość pracochłonne, zaczyna je się robić dzień wcześniej)

  • 0,5kg kapusty kiszonej
  • 20-50g suszonych grzybów (wg uznania i smaku)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2-3 liscie laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu
  • pieprz i sól
  • olej/oliwa do smażenia

Suszone grzyby namoczyć wieczór wcześniej w niedużej ilości wody. Kolejnego dnia zagotować i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę, do miękkości. Odcedzić, ostudzić i drobno pokroić.

 Kapustę kiszoną włożyć do większego garnka, zalać wodą do przykrycia kapusty. Zagotować i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 1-2 godziny, do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć dokładnie wodę i drobno pokroić (czasem kapusta jest już drobno poszatkowana i nie trzeba jej dodatkowo kroić). Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, pod przykryciem.
Cebulę drobno pokroić. Posolić lekko i podsmażyć na oleju do złotego koloru. Dodać poszatkowaną kapustę i grzyby. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na małym ogniu 15min. Wystudzić.
Nadzienie - wersja expresowa :)
Często jako nadzienie stosuję "pozostałości" po zupie. Mięso i ugotowaną włoszczyznę mielę w robocie, dodaję podsmażoną cebulę i doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatałową i słodką papryką. Robi je się bardzo szybko i również jest smaczne.


Smacznego!

Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz