sobota, 18 lutego 2012

Pulpety w sosie koperkowym




CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.30-40 min 

Składniki: (na ok.12 pulpetów)
  • 500g mięsa mielonego (najlepiej mieszane, ale może być też wieprzowe lub z indyka wg uznania)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa
na sos:
  • 500ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • 1 kubek kwaśnej, gęstej śmietany 18%
Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone zagnieść z jajkiem, musztardą, bułką tartą, cebulą, doprawić ziołami, solą, pieprzem,papryką, gałką muszkatałową. Z powstałej masy uformować pulpety - o wielkości dużego orzecha włoskiego.  Włożyć do wrzącego bulionu i gotować ok 20min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową na talerz. 

Masło rozpuścić na głębokiej, dużej patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodawać bulion (z pulpetów) małymi porcjami cały czas mieszając - aby nie powstały grudki. Zagotować. Opłukać koperek, wysuszyć i drobno posiekać. Zahartować śmietanę (dodać kilka łyżek gorącego bulionu i wymieszać), żeby się nie zważyła, a następnie dodać ją do bulionu. Wsypać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Do sosu włożyć pulpety i chwilkę jeszcze pogotować. 

Podawać z ryżem bądź ziemniakami i surówką (u mnie dziś warzywa z wody)


Smacznego!


Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz