Składniki: (na ok.12 pulpetów)
- 500g mięsa mielonego (najlepiej mieszane, ale może być też wieprzowe lub z indyka wg uznania)
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- 2 łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa
na sos:
- 500ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pęczek koperku
- 1 kubek kwaśnej, gęstej śmietany 18%
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone zagnieść z jajkiem, musztardą, bułką tartą, cebulą, doprawić ziołami, solą, pieprzem,papryką, gałką muszkatałową. Z powstałej masy uformować pulpety - o wielkości dużego orzecha włoskiego. Włożyć do wrzącego bulionu i gotować ok 20min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową na talerz.
Masło rozpuścić na głębokiej, dużej patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodawać bulion (z pulpetów) małymi porcjami cały czas mieszając - aby nie powstały grudki. Zagotować. Opłukać koperek, wysuszyć i drobno posiekać. Zahartować śmietanę (dodać kilka łyżek gorącego bulionu i wymieszać), żeby się nie zważyła, a następnie dodać ją do bulionu. Wsypać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Do sosu włożyć pulpety i chwilkę jeszcze pogotować.
Podawać z ryżem bądź ziemniakami i surówką (u mnie dziś warzywa z wody)
Smacznego!
Wydrukuj przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz