czwartek, 16 lutego 2012

Kurczak cytrynowo-ziołowy z szynką szwarcwaldzką




CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + 2h chłodzenia + ok.20min smażenia/pieczenia

Składniki: (na 2 osoby)
  • 2 filety z piersi kurczaka (pojedyncze)
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • po pół łyżeczki tymianku i oregano
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa do smażenia
Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, ale nie do końca - tak aby powstały kieszonki. Czosnek posiekać i utrzeć z odrobiną soli, dodać pieprz, zioła, sok z cytryny i wszystko wymieszać. Mięso oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na min.2 godziny. 
Po tym czasie w każdą kieszonkę z kurczaka włożyć złożony plasterek szynki oraz łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Tak przygotowane filety oprószyć mąką i obsmażyć na gorącym oleju/oliwie z obu stron na złoty kolor a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC na 15-20min. Podawać np. z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz