CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + ok.4 godzin chłodzenia
Składniki: (na małą formę - 4 porcje)*
Składniki: (na małą formę - 4 porcje)*
- 250g serka mascarpone
- 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 1 paczka podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki drobnego cukru
- ok.1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy (u mnie 3 łyżeczki kawy na niecałą szklankę)
- starta gorzka czekolada (ewentualnie kakao) do oprószenia
- pół kieliszka likieru Amaretto
Na biszkopty wyłożyć warstwę masę serowej. Na to solidna porcja stratej gorzkiej czekolady (to ona nadaje ten fantastyczny smak). Następnie ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć kawą. Nałożyć drugą warstwę samy serowej, wyrównać. POsypać ponownie stratą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki (najlepiej na noc, choć już po 4 godzinach będzie gotowe). Masa musi stężeć.
Smacznego!
Smacznego!
* jeżeli chodzi o większe proporcje to zasada jest następująca: dodajemy 1 jajko i 1 łyżkę cukru na każde 100g serka mascarpone. Ja użyłam małej sylikonowej formy (jak na zdjęciu) trochę mniejszej niż duży talerz.
** dla osób "bojących się" surowych jajek, jajka można najpierw sparzyć - włożyć je na 30s do wrzątku a potem pod zimną wodę i od razu po tym oddzielić żółtka od białek, dodatkowo schładzając białka w lodówce (dopóki nie utrzemy żółtek)
Wydrukuj przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz