poniedziałek, 13 lutego 2012

Muffiny korzenne z jabłkiem


CZAS PRZYGOTOWANIAok.10 min + 20-25 min (pieczenie)
Składniki (u mnie wyszło 18 muffinek):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • pół szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
  • 3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
  • 1 jajko
  • 3 średniej wielkości jabłka (lub 4 małe), obrane i pokrojone w kostkę
Na posypkę:

  • 1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich (ja użyłam noża rozdrabniającego w blenderze)
  • łyżka cukru wymieszana z pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie (mąki, cukier, przyprawy, sól, soda i proszek do pieczenia), w drugim płynne (roztrzepać jajko i dodać masło, mleko i jogurt/maślankę). Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza do połączenia składników, dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i mieszanką cukru z cynamonem.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC (do suchego patyczka). Studzić na kratce.


Smacznego!


Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz