CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + 20-25 min (pieczenie)
Składniki (u mnie wyszło 18 muffinek):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki razowej
- pół szklanki cukru
- 1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
- 3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
- 1 jajko
- 3 średniej wielkości jabłka (lub 4 małe), obrane i pokrojone w kostkę
- 1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich (ja użyłam noża rozdrabniającego w blenderze)
- łyżka cukru wymieszana z pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie (mąki, cukier, przyprawy, sól, soda i proszek do pieczenia), w drugim płynne (roztrzepać jajko i dodać masło, mleko i jogurt/maślankę). Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza do połączenia składników, dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i mieszanką cukru z cynamonem.
W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie (mąki, cukier, przyprawy, sól, soda i proszek do pieczenia), w drugim płynne (roztrzepać jajko i dodać masło, mleko i jogurt/maślankę). Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza do połączenia składników, dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i mieszanką cukru z cynamonem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC (do suchego patyczka). Studzić na kratce.
Smacznego!
Smacznego!
Wydrukuj przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz