Aromatyczne maślane ciasteczka. Mogę o nich napisać to, że bardzo szybko znikają :) Polecam do wypróbowania.
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5-10min + 45-60min chłodzenia + 12-15min pieczenia
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki zmielonych liści herbaty Earl Grey (z 4 torebek)
- 1/2 łyżeczki soli
- 230g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szkl. cukru pudru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Wykonanie:
Masło utrzeć w misie miksera na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, sól, ucierając.
Mąkę wymieszać z herbatą. Dodać do masy maślanej razem ze skórką z pomarańczy, zmiksować.
Z ciasta uformować 2-3 długie wałki o średnicy ok 3 cm. Szczelnie owinąć papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 45-60minut.
Po tym czasie ciasto pokroić na plasterki o grubości ok. 4mm. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 3 cm od siebie i piec ok 12-15min w temperaturze 180ºC lub do zrumienienia brzegów. Studzić na kratce.
Mąkę wymieszać z herbatą. Dodać do masy maślanej razem ze skórką z pomarańczy, zmiksować.
Z ciasta uformować 2-3 długie wałki o średnicy ok 3 cm. Szczelnie owinąć papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 45-60minut.
Po tym czasie ciasto pokroić na plasterki o grubości ok. 4mm. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 3 cm od siebie i piec ok 12-15min w temperaturze 180ºC lub do zrumienienia brzegów. Studzić na kratce.
Podobają mi się te ciasteczka:) jak długo można je przechowywać ?
OdpowiedzUsuńw szczelnie zamkniętym pojemniku 1-2 tygodnie (szczerze powiedziawszy moje dłużej niż tydzień jeszcze nie dotrwały) . Ale można też zamrozić (surowe albo już upieczone) spokojnie do pół roku. W przepisie nie ma jajek, więc można zwiększać proporcje bez ograniczeń.
UsuńJa przygotowuję sobie większą porcję w zamrażalniku i tylko później wyjmuję gotowe wałeczki, kroję i do piekarnika na 15 min :)