niedziela, 25 marca 2012

Lemon curd - krem cytrynowy

Dla fanów cytryny jak ja :) Zastosowanie: jako dodatek do owoców lub lodów w pucharkach, jako polewa do ciast, do sernika, nadzienie do kruchych babeczek itp. Zapomniałam zrobić zdjęcie - następnym razem ;) Wykorzystałam go do sernika cytrynowego.

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5-10min 

Składniki: 
  • sok i skórka z 3 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200g cukru (dla mnie mogłoby być mniej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w rondlu i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeżeli będą grudki to zmiksować blenderem (lub przetrzeć przez sitko). Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.

Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Smaczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz