Dla fanów cytryny jak ja :) Zastosowanie: jako dodatek do owoców lub lodów w pucharkach, jako polewa do ciast, do sernika, nadzienie do kruchych babeczek itp. Zapomniałam zrobić zdjęcie - następnym razem ;) Wykorzystałam go do sernika cytrynowego.
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5-10min
Składniki:
- sok i skórka z 3 cytryn
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200g cukru (dla mnie mogłoby być mniej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oliwy
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w rondlu i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeżeli będą grudki to zmiksować blenderem (lub przetrzeć przez sitko). Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Smaczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz