Ciasto bez dodatku soli.Cóż mogę napisać? Pycha! Polecam!Przepis pochodzi z holenderskiej książki kucharskiej.
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5min + 30min chłodzenia + ok. 35min pieczenia
Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 100g masła
- 1 żółtko
- łyżka wody
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy
- 6 małych pomidorów (można też użyć tych z puszki - 1 puszka)
- 3 duże cebule
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 125g czarnych oliwek bez pestek
- 225g startego żółtego sera do posypania (można dać też w plastrach lub tartą mozarellę)
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicę. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolę lub groch (żeby ciasto się nie odkształciło podczas pieczenia). Piec w temperaturze 210ºC przez 15 min, po czym wyjąć z piekarnika, usunąć papier i fasolę/groch i lekko przestudzić.
A w między czasie...
Musztardę wymieszać z oliwą do uzyskania jednolitej pasty. Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć. Pomidory (jeżeli używamy świeżych) sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Smażyć ok 10 min (aż sos trochę zgęstnieje).
Oliwki odsączyć, pokroić w plasterki, a następnie połączyć z cukrem i bazylią.
Dno przestudzonego ciasta posmarować pastą musztardową, następnie położyć na to pomidory z cebulą o później oliwki z bazylią i cukrem. Wszystko posypać serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 210ºC na 20 min.
Wyjąć, pokroić i delektować się smakiem ;)
mmm, ale głodna się zrobiłam, a tu tak późno
OdpowiedzUsuńuwielbiam quiche , zwłaszcza z dynią i szałwią :)
OdpowiedzUsuńSzana,
zapraszam do siebie,
www.gastronomygo.blogspot.com