środa, 28 marca 2012

Quiche z pomidorami i oliwkami (ciasto pomidorowe)


Ciasto bez dodatku soli.Cóż mogę napisać? Pycha! Polecam!Przepis pochodzi z holenderskiej książki kucharskiej.

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5min + 30min chłodzenia + ok. 35min pieczenia

Składniki na ciasto: 
  • 250g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • łyżka wody
Składniki na nadzienie:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 6 małych pomidorów (można też użyć tych z puszki - 1 puszka)
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 125g czarnych oliwek bez pestek
  • 225g startego żółtego sera do posypania (można dać też w plastrach lub tartą mozarellę)
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicę. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolę lub groch (żeby ciasto się nie odkształciło podczas pieczenia). Piec w temperaturze 210ºC przez 15 min, po czym wyjąć z piekarnika, usunąć papier i fasolę/groch i lekko przestudzić.

A w między czasie...
Musztardę wymieszać z oliwą do uzyskania jednolitej pasty. Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć. Pomidory (jeżeli używamy świeżych) sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Smażyć ok 10 min (aż sos trochę zgęstnieje).
Oliwki odsączyć, pokroić w plasterki, a następnie połączyć z cukrem i bazylią.

Dno przestudzonego ciasta posmarować pastą musztardową, następnie położyć na to pomidory z cebulą o później oliwki z bazylią i cukrem. Wszystko posypać serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 210ºC na 20 min.

Wyjąć, pokroić i delektować się smakiem ;)

Smaczego!

2 komentarze:

  1. mmm, ale głodna się zrobiłam, a tu tak późno

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam quiche , zwłaszcza z dynią i szałwią :)
    Szana,
    zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń