piątek, 2 marca 2012

Zupa z pora z serem pleśniowym




Niesamowicie smaczna i jednocześnie bardzo prosta zupa. Można ją jeść bez sera pleśniowego, jeżeli ktoś nie lubi. Ale ser ten nadaje tej zupie wykwintności :)

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.25-30 min 

Składniki: (na 1,5l zupy) (lista zakupów)
  • 3 szklanki* poszatkowanego pora
  • 3 szklanki* obranych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 6 szklanek* wody
  • liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 200ml śmietany
  • 100g sera pleśniowego (np. Lazur lub Gorgonzola)
Wykonanie:
Do garnka wsypać por, ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu. Zalać wodą i gotować 20 minut. Posolić. Ser pleśniowy pokroić. Śmietanę zahartować i dodać do zupy a następnie dodać ser i wymieszać. Można jeszcze doprawić pieprzem do smaku. 
Smacznego!

* wielkość porcji można dowolnie zmieniać - aby tylko zachować proporcje: 1 część pora/1 część ziemniaków/2 części wody



Wydrukuj przepis

5 komentarzy:

  1. zawsze jadłam czystą, bez dodatków sera pleśniowego (którego ubóstwiam!) , muszę wykorzystać ten boski pomysł!
    Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie
    Szana - Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jak lubię taką zupę...dobra na każdą porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię ser pleśniowy w zupach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to proponuję jeszcze zupę-krem z selera, choć moim osobistym zdaniem nie jest tak dobra jak ta z pora :)

      Usuń