Niesamowicie smaczna i jednocześnie bardzo prosta zupa. Można ją jeść bez sera pleśniowego, jeżeli ktoś nie lubi. Ale ser ten nadaje tej zupie wykwintności :)
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.25-30 min
Składniki: (na 1,5l zupy) (lista zakupów)
- 3 szklanki* poszatkowanego pora
- 3 szklanki* obranych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 6 szklanek* wody
- liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 200ml śmietany
- 100g sera pleśniowego (np. Lazur lub Gorgonzola)
Wykonanie:
Do garnka wsypać por, ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu. Zalać wodą i gotować 20 minut. Posolić. Ser pleśniowy pokroić. Śmietanę zahartować i dodać do zupy a następnie dodać ser i wymieszać. Można jeszcze doprawić pieprzem do smaku.
Smacznego!
* wielkość porcji można dowolnie zmieniać - aby tylko zachować proporcje: 1 część pora/1 część ziemniaków/2 części wody
Wydrukuj przepis |
zawsze jadłam czystą, bez dodatków sera pleśniowego (którego ubóstwiam!) , muszę wykorzystać ten boski pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie
Szana - Banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
polecam! jest naprawdę super :)
UsuńO, jak lubię taką zupę...dobra na każdą porę roku :)
OdpowiedzUsuńlubię ser pleśniowy w zupach :)
OdpowiedzUsuńto proponuję jeszcze zupę-krem z selera, choć moim osobistym zdaniem nie jest tak dobra jak ta z pora :)
Usuń