wtorek, 13 marca 2012

Zupa krem z marchwi z imbirem


Wracam po "wakacyjnej" przerwie z przepisem na zupę krem. Nie należy do moich ulubionych, ale zawsze jest to jakaś odmiana :) Zupa jest prosta i szybka do przygotowania.

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15-20min 

Składniki (na 2osoby): (lista zakupów)
  • 1/2kg marchwi
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku (wg smaku)
  • łyżka posiekanego imbiru
  • łyżka oleju
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • do dekoracji: pietruszka lub szczypiorek 
Wykonanie:
Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę lub talarki i uparować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Wrzucić łyżkę posiekanego imbiru i 2 zgniecione ząbki czosnku. Wszystko wymieszać i dodać sok pomarańczowy oraz kawałki pomarańczy. Zmiksować blenderem. Doprawić pieprzem i solą. 
Rozlać do miseczek, dodać po łyżce gęstego jogurtu i udekorować szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kremowe zupy, a marchewkowa jest jedną z moich ulubionych. Pycha!

    OdpowiedzUsuń