czwartek, 19 kwietnia 2012

"Pijany" kurczak


Nowe doświadczenie smakowe. Całkiem ciekawe. Ale chyba tylko dla piwoszy, bo smak piwa jest całkiem mocny.

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15 min

Składniki: 
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 330ml piwa
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki śmietany 18%
składniki na chleb:
  • 220g mąki pszennej
  • 30g otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • dowolne ziarna (ja dodaje ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, czasem płatki owsiane)
  • ok. szklanki ciepłej wody (do uzyskania konsystencji podobnej do gęstej śmietany)
Wykonanie:
Filety pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć i odstawić na chwilę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu kilka minut. Wlać piwo, dodać 3 łyżki natki i dusić przez 10 min. Przed zdjęciem z ognia dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać resztą natki.

Ja podałam z kaszą jaglaną i fasolką szparagową

UWAGA: kurczaka można zastąpić wieprzowiną, wołowiną, indykiem - wg uznania i smaku. Można też dodać kawałki pokrojonej w plastry kiełbasy.

Smacznego!

1 komentarz: