Nowe doświadczenie smakowe. Całkiem ciekawe. Ale chyba tylko dla piwoszy, bo smak piwa jest całkiem mocny.
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15 min
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 330ml piwa
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki śmietany 18%
składniki na chleb:
- 220g mąki pszennej
- 30g otrębów pszennych
- 1 łyżeczka soli (płaska)
- dowolne ziarna (ja dodaje ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, czasem płatki owsiane)
- ok. szklanki ciepłej wody (do uzyskania konsystencji podobnej do gęstej śmietany)
Wykonanie:
Filety pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć i odstawić na chwilę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu kilka minut. Wlać piwo, dodać 3 łyżki natki i dusić przez 10 min. Przed zdjęciem z ognia dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać resztą natki.
Ja podałam z kaszą jaglaną i fasolką szparagową
UWAGA: kurczaka można zastąpić wieprzowiną, wołowiną, indykiem - wg uznania i smaku. Można też dodać kawałki pokrojonej w plastry kiełbasy.
Smacznego!
Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuń