czwartek, 12 kwietnia 2012

Tarta z porem i pieczarkami

Połączenie pora z pieczarkami i pietruszką daje niesamowity efekt. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15min 

Składniki:
na ciasto: 
  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 30ml zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
na farsz: 
  • 2-3 pory
  • 300g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
na sos*: 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350ml mleka
  • 200g tartego żółtego sera (u mnie paczka tartej mozzarelli)
  • 2 żółtka (ja dałam jedno całe jajko)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Wykonanie:
Z podanych powyżej składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie wylepiamy nim formę na tartę, nakłuwam widelcem i podpiekamy przez 10-15min w temperaturze 200ºC.

Na podpieczony spód wykładamy farsz.

Pory kroimy w cienkie plasterki i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Kiedy woda odparuje dodać pory i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Całość polewamy sosem.

W garnku stopić masło i dodać mąkę. Kiedy składniki się połączą zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Kiedy sos trochę zgęstnieje dodać ser, pietruszkę i jajko. Dokładnie wymieszać i polać ciasto.

Piec w 200ºC ok. 30 min (aż góra się zetnie i lekko zarumieni). 

* w "chudszej" wersji zamiast masła, mąki i mleka można użyć jogurtu naturalnego :)

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Witam.Chcialam zapytac czyj to przepis? czy ze strony Gotuje bo lubie?

    OdpowiedzUsuń