Połączenie pora z pieczarkami i pietruszką daje niesamowity efekt. Polecam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15min
Składniki:
na ciasto:
- 200g mąki
- 120g masła
- 30ml zimnej wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
- 2-3 pory
- 300g pieczarek
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
na sos*:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 350ml mleka
- 200g tartego żółtego sera (u mnie paczka tartej mozzarelli)
- 2 żółtka (ja dałam jedno całe jajko)
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Wykonanie:
Z podanych powyżej składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie wylepiamy nim formę na tartę, nakłuwam widelcem i podpiekamy przez 10-15min w temperaturze 200ºC.
Na podpieczony spód wykładamy farsz.
Pory kroimy w cienkie plasterki i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Kiedy woda odparuje dodać pory i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Całość polewamy sosem.
W garnku stopić masło i dodać mąkę. Kiedy składniki się połączą zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Kiedy sos trochę zgęstnieje dodać ser, pietruszkę i jajko. Dokładnie wymieszać i polać ciasto.
Piec w 200ºC ok. 30 min (aż góra się zetnie i lekko zarumieni).
* w "chudszej" wersji zamiast masła, mąki i mleka można użyć jogurtu naturalnego :)
Smacznego!
Witam.Chcialam zapytac czyj to przepis? czy ze strony Gotuje bo lubie?
OdpowiedzUsuń