piątek, 13 kwietnia 2012

Chleb razowy na zakwasie

Nie ma to jak dom pachnący chlebem :)
Razowy chleb wg przepisu mojej mamy. Prosty, smaczny i dość długo zachowuje świeżość.

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5min + czas rośnięcia (dzień lub noc) + 1h pieczenia

Składniki na zaczyn: 
  • 250g mąki razowej żytniej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • zakwas*
składniki na chleb:
  • 220g mąki pszennej
  • 30g otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • dowolne ziarna (ja dodaje ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, czasem płatki owsiane)
  • ok. szklanki ciepłej wody (do uzyskania konsystencji podobnej do gęstej śmietany)
Wykonanie:
Zrobić zaczyn: połączyć zakwas z mąką i ciepłą wodą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na noc lub cały dzień. 


Odłożyć 2-3 łyżki do słoika na następny chleb i wstawić do lodówki. (na następny chleb) 


Do zaczynu dołożyć wszystkie składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników). Przelać wszystko do keksówki (ja używam silikonowej). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok 1-1,5h - do wypełnienia brzegów). Piec w temperaturze 180C przez godzinę. Studzić na kratce. Po wystygnięciu można zawinąć w lnianą ściereczkę - chleb pozostanie dłużej świeży.


* przygotowanie zakwasu trwa ok. 4 dni, więc dobrze jest pamiętać o odkładaniu porcji na następny raz. Przepis na zakwas można podpatrzyć na tej stronie


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Witam. Do zrobienia zaczynu, ile trzeba samego zakwasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle ile mamy :) za pierwszym razem jak robimy zakwas to praktycznie wszystko używamy - odkładamy tylko trochę na następny raz (ja tak sobie odkładam ok.3 łyżek - pół słoiczka na musztardę) - tyle wystarczy. Jeżeli jest go więcej, to zaczyn jest szybciej gotowy.

      Usuń