Razowy chleb wg przepisu mojej mamy. Prosty, smaczny i dość długo zachowuje świeżość.
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5min + czas rośnięcia (dzień lub noc) + 1h pieczenia
Składniki na zaczyn:
- 250g mąki razowej żytniej
- 1 szklanka ciepłej wody
- zakwas*
składniki na chleb:
- 220g mąki pszennej
- 30g otrębów pszennych
- 1 łyżeczka soli (płaska)
- dowolne ziarna (ja dodaje ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, czasem płatki owsiane)
- ok. szklanki ciepłej wody (do uzyskania konsystencji podobnej do gęstej śmietany)
Wykonanie:
Zrobić zaczyn: połączyć zakwas z mąką i ciepłą wodą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na noc lub cały dzień.
Odłożyć 2-3 łyżki do słoika na następny chleb i wstawić do lodówki. (na następny chleb)
Do zaczynu dołożyć wszystkie składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników). Przelać wszystko do keksówki (ja używam silikonowej). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok 1-1,5h - do wypełnienia brzegów). Piec w temperaturze 180C przez godzinę. Studzić na kratce. Po wystygnięciu można zawinąć w lnianą ściereczkę - chleb pozostanie dłużej świeży.
* przygotowanie zakwasu trwa ok. 4 dni, więc dobrze jest pamiętać o odkładaniu porcji na następny raz. Przepis na zakwas można podpatrzyć na tej stronie.
Odłożyć 2-3 łyżki do słoika na następny chleb i wstawić do lodówki. (na następny chleb)
Do zaczynu dołożyć wszystkie składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników). Przelać wszystko do keksówki (ja używam silikonowej). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok 1-1,5h - do wypełnienia brzegów). Piec w temperaturze 180C przez godzinę. Studzić na kratce. Po wystygnięciu można zawinąć w lnianą ściereczkę - chleb pozostanie dłużej świeży.
* przygotowanie zakwasu trwa ok. 4 dni, więc dobrze jest pamiętać o odkładaniu porcji na następny raz. Przepis na zakwas można podpatrzyć na tej stronie.
Smacznego!
piękny chlebek.
OdpowiedzUsuńWitam. Do zrobienia zaczynu, ile trzeba samego zakwasu?
OdpowiedzUsuńtyle ile mamy :) za pierwszym razem jak robimy zakwas to praktycznie wszystko używamy - odkładamy tylko trochę na następny raz (ja tak sobie odkładam ok.3 łyżek - pół słoiczka na musztardę) - tyle wystarczy. Jeżeli jest go więcej, to zaczyn jest szybciej gotowy.
Usuń