Relatywnie szybki przepis na domową pizze i na jedno z moich ulubionych ciast na spód. Jest cienki a boki chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: do ok. 1,5-2h (w zależności jak szybko ciasto urośnie)
Składniki na spód 1 pizzy ok.30 cm:
- 1 i 1/5 szklanki mąki
- 1/5 szklanki ciepłej wody
- 8 g świeżych drożdży (4 g suchych, jeżeli ktoś używa)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z cukrem (woda nie może być za gorąca, żeby nie sparzyć drożdży - ciasto wtedy nie urośnie). Odstawić na 5-10min aż zaczną rosnąć.
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, do którego wlać oliwę, rozczyn drożdżowy i sól. Ciasto dobrze wyrobić na elastyczną masę (konsystencja mniej więcej dziecięcej ciastoliny :), jeżeli jest za ścisłe i twarde - dodać trochę wody, jeżeli za luźne i bardzo klejące - dodać trochę mąki). Umieścić w naczyniu, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. (dla przyspieszenia rośnięcia można umieścić naczynie w większym naczyniu wypełnionym ciepłą wodą).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i uformować spód na pizze pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć sos pomidorowy, ulubione dodatki, ser (najlepiej nałożyć go ok 5 min przed końcem pieczenia). Piec ok. 8 minut w temperaturze 240ºC (z termoobiegiem) lub 260ºC (bez).
Podawać oczywiście gorącą :)
Składniki na mój sos pomidorowo - tuńczykowy (podwójna porcja): (ok.10-15min)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka tuńczyka
- czarne oliwki
- sól, pieprz, papryka słodka, oregano
- oliwa
Cebulę obrać pokroić w cienkie pół-talarki i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, dodać posiekany czosnek a następnie pomidory z puszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz