piątek, 24 sierpnia 2012

Pizza na cienkim cieście

Relatywnie szybki przepis na domową pizze i na jedno z moich ulubionych ciast na spód. Jest cienki a boki chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: do ok. 1,5-2h (w zależności jak szybko ciasto urośnie)

Składniki na spód 1 pizzy ok.30 cm: 
  • 1 i 1/5 szklanki mąki
  • 1/5 szklanki ciepłej wody
  • 8 g świeżych drożdży (4 g suchych, jeżeli ktoś używa)
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1/3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z cukrem (woda nie może być za gorąca, żeby nie sparzyć drożdży - ciasto wtedy nie urośnie). Odstawić na 5-10min aż zaczną rosnąć.
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, do którego wlać oliwę, rozczyn drożdżowy i sól. Ciasto dobrze wyrobić na elastyczną masę (konsystencja mniej więcej dziecięcej ciastoliny :), jeżeli jest za ścisłe i twarde - dodać trochę wody, jeżeli za luźne i bardzo klejące - dodać trochę mąki). Umieścić w naczyniu, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. (dla przyspieszenia rośnięcia można umieścić naczynie w większym naczyniu wypełnionym ciepłą wodą).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i uformować spód na pizze pozostawiając grubsze brzegi.

Na spód wyłożyć sos pomidorowy, ulubione dodatki, ser (najlepiej nałożyć go ok 5 min przed końcem pieczenia). Piec ok. 8 minut w temperaturze 240ºC (z termoobiegiem) lub 260ºC (bez). 

Podawać oczywiście gorącą :)


Składniki na mój sos pomidorowo - tuńczykowy (podwójna porcja):  (ok.10-15min)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka tuńczyka
  • czarne oliwki
  • sól, pieprz, papryka słodka, oregano
  • oliwa
Cebulę obrać pokroić w cienkie pół-talarki i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, dodać posiekany czosnek a następnie pomidory z puszki. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz