Ciasta do napoleonki jeszcze własnoręcznie nie wypróbowałam, nie oszukujmy się wymaga one wcześniejszego zaplanowania i całe ciasto robi się 2-3dni. Przedstawiam wersję na krakersach. Niesamowite połączenie słonego i słodkiego smaku. Błyskawiczny przepis, trzeba jedynie trochę poczekać aż budyniowy krem przestygnie i można "pałaszować" :)
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15min + studzenie
Składniki:
- 1-2 paczki krakersów (typu lajkonik, ilość w zależności od wielkości formy)
na krem:
- 3 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru (choć wg mnie mogłoby być nawet mniej)
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Dno formy wyłożyć krakersami. Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka zagotować wraz z cukrami a w między czasie pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką i mąką ziemniaczaną na jednolitą masę. Tak przygotowaną mieszaninę wlać na gotujące się mleko i dalej gotując mieszać aż powstanie gęsty budyń.
Gorącą masę wylać na krakersy a następnie przykryć warstwą krakersów. Poczekać aż masa przestygnie (lepiej się będzie kroić :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz