Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 150 g posiekanej kiszonej kapusty
- 1 łyżka oleju
- 1-2 łyżki śmietany
- ok. 1/3 szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz
- tymianek (najlepiej świeży)
- olej do smażenia
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- sok z cytryny
- kwaśna śmietana do polania
Wykonanie:
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Do przestudzonej kaszy wbijamy jajko, mieszamy. Dodajemy kapustę, olej, śmietanę i tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, z której da się zrobić placki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Placki smażymy na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju. Osączamy.
Na każdy placek kładziemy kawałek łososia skropionego sokiem z cytryny i trochę śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz