niedziela, 30 września 2012

Placki gryczane z kiszoną kapustą i łososiem


Kolejny dobry sposób na kaszę gryczaną. Ciekawy smak - dość szybki obiad, szczególnie jeżeli mamy już nadmiar ugotowanej kaszy z wczorajszego obiadu

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.30 min

Składniki: 
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 150 g posiekanej kiszonej kapusty
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 łyżki śmietany
  • ok. 1/3 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • olej do smażenia
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • sok z cytryny
  • kwaśna śmietana do polania
Wykonanie:
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Do przestudzonej kaszy wbijamy jajko, mieszamy. Dodajemy kapustę, olej, śmietanę i tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, z której da się zrobić placki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. 
Placki smażymy na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju. Osączamy. 
Na każdy placek kładziemy kawałek łososia skropionego sokiem z cytryny i trochę śmietany.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz