To ostatni hit w moim domu. Wiadomo - muffiny robi się dość szybko a to jest akurat "dietetyczna" i bardzo smaczna ich wersja. Polecam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15min + 20 min pieczenia
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki (w moim wykonaniu 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki żytniej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru (u mnie 1/3)
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (ja dodałam 3/4 szklanki mieszanki - suszone morele i rodzynki)
- 1 jajko
- 40 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Rozpuszczamy masło. Piekarnik rozgrzewamy do 190C.
W jednej misce łączymy ze sobą produkty suche: płatki, mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, wiórki kokosowe, cukier i bakalie. A w drugim naczyniu produkty mokre: roztrzepane jajko z rozpuszczonym masłem i jogurtem. Następnie wszystko ze sobą łączymy i mieszamy do połączenia składników.
Przygotowaną masę rozkładamy do foremek na muffinki (blacha - wtedy dobrze jest jeszcze ją wysmarować masłem zanim włożymy masło, silikonowa forma, itp.) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok 20 min (do zarumienienia). Studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz