Naleśniki na słodko. Dwie wersje nadzienia - jedna z nutką cytrynową, druga słodsza brzoskwiniowa. Bez dodatku surowego jajka np. dla ciężarnych ;) Dobre na słodkie drugie danie obiadowe lub na deser. Polecam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5 min + 30 min chłodzenia + 40-45 min pieczenia (łącznie)
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 litra mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- oliwa/olej do smażenia
Składniki na nadzienie cytrynowe:
- kostka chudego/półtłustego twarogu
- 2-3 łyżki kremowego serka waniliowego lub 1 danonek
- cukier waniliowy
- ewentualnie cukier do smaku
- starta skórka z cytryny
Składniki na nadzienie brzoskwiniowe:
- kostka półtłustego twarogu
- 2-3 łyżki serka waniliowego lub 1 danonek
- cukier waniliowy
- ewentualnie cukier do smaku
- brzoskwinie z puszki (odsączone i pokrojone w drobną kostkę)
Dodatkowo do podania:
- śmietana z dodatkiem cukru waniliowego
- plasterki brzoskwini, lub syrop czekoladowy wg uznania
Wykonanie:
Składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej masy i smażymy na niewielkiej ilości oliwy/oleju. Po usmażeniu zawsze przykrywamy je folią aluminiową (zmiękną i będą się łatwiej formowały i dłużej będą ciepłe).
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier waniliowy, cukier do smaku i żeby rozluźnić konsystencję ok. 3 łyżek serka waniliowego. Do tego w wersji cytrynowej dodajemy startą skórkę ze sparzonej cytryny, a w wersji brzoskwiniowej. Wszystko dokładnie mieszamy,
Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki. Składamy dowolnie (trójkąty, rulony - jak kto lubi).
Podajemy ze śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego. Dowolnie dekorujemy wg uznania ;)
Najczęściej składam je w trójkąty i wersję cytrynową dodatkowo podsmażam na łyżce masła na złoty kolor.
Smacznego!
Ale pyszne naleśniczki, uwielbiam takie z twarożkiem(z lidla jest dobry), jeszcze podsmażone na masełku, koniecznie muszę wypróbować te z brzoskwiniami:)
OdpowiedzUsuń