poniedziałek, 29 października 2012

Zupa - krem z dyni


Moja pierwsza zupa dyniowa. Tak pięknie uśmiechała się do mnie na straganie, że postanowiłam spróbować ;) przepisów cała masa... wybrałam coś prostego, trochę zmodyfikowałam i powstało to dzieło. Taki idealny krem na "ciemne" popołudnia. Wyszło pysznie... Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20-30 min

Składniki:
  • 1 kg dyni (po obraniu, odpestkowaniu)
  • 1 litr wywaru warzywnego/bulionu/rosołu
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • pieprz i sól
  • gałka muszkatałowa
  • curry
  • 1/2 szklanki mleka
dodatkowo (opcjonalnie):
  • grzanki
  • prażone pestki z dyni
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i pokroić w kostkę. 
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle (najlepiej w dużym garnku). Dodać do niej pokrojoną dynię i smażyć ok.5 minut. Zalać dynię wywarem/bulionem/rosołem i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, curry. 

Gotować wszystko 15 minut. A następnie dodać mleko i zmiksować. Podawać na ciepło z grzankami/prażonym pestkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz