Moja pierwsza zupa dyniowa. Tak pięknie uśmiechała się do mnie na straganie, że postanowiłam spróbować ;) przepisów cała masa... wybrałam coś prostego, trochę zmodyfikowałam i powstało to dzieło. Taki idealny krem na "ciemne" popołudnia. Wyszło pysznie... Polecam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20-30 min
Składniki:
- 1 kg dyni (po obraniu, odpestkowaniu)
- 1 litr wywaru warzywnego/bulionu/rosołu
- 1 cebula
- łyżka masła
- pieprz i sól
- gałka muszkatałowa
- curry
- 1/2 szklanki mleka
dodatkowo (opcjonalnie):
- grzanki
- prażone pestki z dyni
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle (najlepiej w dużym garnku). Dodać do niej pokrojoną dynię i smażyć ok.5 minut. Zalać dynię wywarem/bulionem/rosołem i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, curry.
Gotować wszystko 15 minut. A następnie dodać mleko i zmiksować. Podawać na ciepło z grzankami/prażonym pestkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz