Składniki (na 12 muffinek, u mnie wychodzi ok.18):
- 150-180 g cukru
- 450 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- starta skórka z 2 cytryn
- 60 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/3 szklanki świeżych borówek amerykańskich (mogą też być mrożone - nie rozmraża się ich wcześniej, dodajemy do ciasta zamrożone i wydłużamy czas pieczenia do tzw. suchego patyczka)
Składniki na lukier cytrynowy:
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 100-150 g cukru pudru
Wykonanie:
Masło rozpuścić i przestudzić.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: cukier, mąkę, proszek, sodę, sól. W drugim zaś naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepać lekko jajka, dodać masło, olej, mleko, ekstrakt z wanilii i skórkę - wymieszać do połączenia.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Na sam koniec dodać borówki.
Piekarnik rozgrzać do 190C. A w tym czasie nałożyć przygotowane cisto do formy na muffiny (wyłożonej papilotkami, lub wysmarowanej tłuszczem, lub silikonowej) do 2/3 wysokości. Piec 20-25 min (lub dłużej - do "suchego patyczka"). Wyjąć, przestudzić na kratce, jeszcze ciepłe polukrować.
LUKIER: cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru można regulować przez dodanie wody (jeśli lukier jest zbyt gęsty) lub cukru pudru ( jeśli jest zbyt rzadki).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz