Jedna z wersji omleta, która dość często gości w moim domu.
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min
Składniki (na 1 omlet na patelnię 24-26 cm):
- 2 jajka
- sól, pieprz
- łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- papryka słodka
- opcjonalnie można dodać papryczkę chilli (dla lubiących ostre smaki)
- 1/2 pomidora
- ser żółty
- 1/2 łyżki masła
Wykonanie:
Pomidora sparzyć, zahartować, zdjąć skórę, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i odłożyć. Do miski wbić jajka (całe), dodać sól, pieprz, wodę i słodką paprykę i roztrzepać na jednolitą puszystą masę.
Patelnię rozgrzać, dodać masło i roztopić je. Wrzucić papryczkę chilli (jeżeli używamy). Następnie wlać masę jajeczną (ogień powinien być dość wysoki). Zdjąć z ognia - poruszając patelnię rozprowadzić masę po całej jej powierzchni, następnie odstawić na kilka sekund na ogień tak, aby sód się ściął. Zacząć poruszać patelnią energicznymi ruchami od siebie i do siebie tak aby masa jajeczna szybko się przesuwała. Co jakiś czas odstawiać patelnię na ogień. Omlet powinien szybko się napuszyć i zacząć ścinać. Smażenie omletu powinno trwać bardzo krótko, tak aby był puszysty, miękki, delikatny i wilgotny. Dobry omlet powinien rozpływać się w ustach, w żadnym wypadku nie powinien przesuszony i zrumieniony na spodzie.
Patelnię rozgrzać, dodać masło i roztopić je. Wrzucić papryczkę chilli (jeżeli używamy). Następnie wlać masę jajeczną (ogień powinien być dość wysoki). Zdjąć z ognia - poruszając patelnię rozprowadzić masę po całej jej powierzchni, następnie odstawić na kilka sekund na ogień tak, aby sód się ściął. Zacząć poruszać patelnią energicznymi ruchami od siebie i do siebie tak aby masa jajeczna szybko się przesuwała. Co jakiś czas odstawiać patelnię na ogień. Omlet powinien szybko się napuszyć i zacząć ścinać. Smażenie omletu powinno trwać bardzo krótko, tak aby był puszysty, miękki, delikatny i wilgotny. Dobry omlet powinien rozpływać się w ustach, w żadnym wypadku nie powinien przesuszony i zrumieniony na spodzie.
Gdy omlet będzie już prawie cały ścięty ale wierzch pozostanie wciąż wilgotny, dodać pomidory i ser żółty . Za pomocą łopatki złożyć omlet na pół (może się porwać, ale nie należy się tym przejmować) i przełożyć na talerz. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, miętą lub bazylią.
Smacznego!
Uwielbiam takie omlety :) Zdrowe, smaczne i sycące.
OdpowiedzUsuń