Plastry karkówki tak przyrządzonej są bardzo smaczne, a do tego ciekawie prezentują się na talerzu. Cienka warstewka majonezu zapobiega wysychaniu mięsa i dodatkowo wzbogaca jego smak.
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15-20 min + 45-60 min pieczenia + co najmniej 2h marynowania
Składniki (dla 4 osób):
- 4 plastry karkówki wieprzowej
- 5 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- ser żółty (może też być tarta mozzarella)
- sól, pieprz, majeranek
- wyciśnięty przez praskę 1-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Plastry karkówki posypać solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, polać 2 łyżkami oliwy i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, dodać pieczarki, odparować. Doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć na tarce ser żółty.
Każdy plaster mięsa posmarować majonezem, na wierzch nałożyć podsmażone pieczarki z cebulką i wszystko posypać startym serem.
Piec w temperaturze 180ºC aż mięso będzie miękkie (w zależności od grubości plastrów) przez ok 45-60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz