sobota, 30 marca 2013

Karkówka pod pierzynką z pieczarek i sera



Plastry karkówki tak przyrządzonej są bardzo smaczne, a do tego ciekawie prezentują się na talerzu. Cienka warstewka majonezu zapobiega wysychaniu mięsa i dodatkowo wzbogaca jego smak. 

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15-20 min + 45-60 min pieczenia + co najmniej 2h marynowania

Składniki (dla 4 osób):
  • 4 plastry karkówki wieprzowej
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • ser żółty (może też być tarta mozzarella)
  • sól, pieprz, majeranek
  • wyciśnięty przez praskę 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
Wykonanie:

Plastry karkówki posypać solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, polać 2 łyżkami oliwy i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, dodać pieczarki, odparować. Doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć na tarce ser żółty.
Każdy plaster mięsa posmarować majonezem, na wierzch nałożyć podsmażone pieczarki z cebulką i wszystko posypać startym serem.
Piec w temperaturze 180ºC aż mięso będzie miękkie (w zależności od grubości plastrów) przez ok 45-60 min.

Podawać np. z ziemniaczanym pure i surówką.

Smacznego!

inspiracja: przepis wygrzebany w internecie;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz