wtorek, 30 kwietnia 2013

Malinowy śmietanowiec


Fantastyczne ciesto bez pieczenia. Dość szybkie do przygotowania. Można korzystać zarówno z zamrożonych jak i świeżych owoców. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20min + min 3-4 h chłodzenia (tężnienia)

Składniki:
  • 100 g podłużnych biszkoptów (Savoiardi/Ladyfingers)
  • ok 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżki żelatyny w proszku
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 1 malinowa galaretka (rozpuszczona w 400 ml gorącej wody)
Wykonanie:

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami (jeden przy drugim, docinając do kształtu formy).

W granku umieścić maliny (mrożonych wcześniej nie rozmrażać), sok z cytryny i cukier. Wszystko zagotować mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania malin.
Przetrzeć dokładnie mieszaninę przez sitko, w celu pozbycia się pestek. Powinno powstać ok 400ml malinowego puree (jeżeli powstanie więcej, należy pogotować chwilę bez przykrycia, w celu zredukowania ilości wody).

Puree podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, a następnie dodać do malinowego puree i wymieszać. Odstawić do calkowitego wystudzenia.

Śmietanę kremówkę ubi na sztywno. Powoli (łyżka po łyżce) dodawać do niej wystudzone puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotową masę malinową przelać do formy na biszkopty i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na kilka godzin bądź też całą noc).

Galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody (miej niż w instrukcji na opakowaniu). Przestudzić lekko i wlać na stężony mus malinowy. Odstawić do stężenia do lodówki. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!
inspiracja: blog mojewypieki.com ;)

1 komentarz: