Fantastyczne ciesto bez pieczenia. Dość szybkie do przygotowania. Można korzystać zarówno z zamrożonych jak i świeżych owoców. Polecam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20min + min 3-4 h chłodzenia (tężnienia)
Składniki:
- 100 g podłużnych biszkoptów (Savoiardi/Ladyfingers)
- ok 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
- wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 100 g cukru
- 1,5 łyżki żelatyny w proszku
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 1 malinowa galaretka (rozpuszczona w 400 ml gorącej wody)
Wykonanie:
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami (jeden przy drugim, docinając do kształtu formy).
W granku umieścić maliny (mrożonych wcześniej nie rozmrażać), sok z cytryny i cukier. Wszystko zagotować mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania malin.
Przetrzeć dokładnie mieszaninę przez sitko, w celu pozbycia się pestek. Powinno powstać ok 400ml malinowego puree (jeżeli powstanie więcej, należy pogotować chwilę bez przykrycia, w celu zredukowania ilości wody).
Puree podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, a następnie dodać do malinowego puree i wymieszać. Odstawić do calkowitego wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubi na sztywno. Powoli (łyżka po łyżce) dodawać do niej wystudzone puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotową masę malinową przelać do formy na biszkopty i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na kilka godzin bądź też całą noc).
Galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody (miej niż w instrukcji na opakowaniu). Przestudzić lekko i wlać na stężony mus malinowy. Odstawić do stężenia do lodówki. Przechowywać w lodówce.
W granku umieścić maliny (mrożonych wcześniej nie rozmrażać), sok z cytryny i cukier. Wszystko zagotować mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania malin.
Przetrzeć dokładnie mieszaninę przez sitko, w celu pozbycia się pestek. Powinno powstać ok 400ml malinowego puree (jeżeli powstanie więcej, należy pogotować chwilę bez przykrycia, w celu zredukowania ilości wody).
Puree podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, a następnie dodać do malinowego puree i wymieszać. Odstawić do calkowitego wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubi na sztywno. Powoli (łyżka po łyżce) dodawać do niej wystudzone puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotową masę malinową przelać do formy na biszkopty i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na kilka godzin bądź też całą noc).
Galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody (miej niż w instrukcji na opakowaniu). Przestudzić lekko i wlać na stężony mus malinowy. Odstawić do stężenia do lodówki. Przechowywać w lodówce.
Przepis brzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuń