piątek, 29 marca 2013

Kulki z kurczaka i krewetek z sosem andaluzyjskim


Mają ciekawy smak. Nadają się jako przekąska na przyjęcia jak również na obiad. Sos jest świetny jako dip do warzyw. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + 15 min gotowania

Składniki:
  • 200 g filetów z piersi kurczaka
  • 200 g krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki (ja dałam cały pęczek)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier, sól
Składniki na sos:

  • 1 szklanka majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 strąki drobno posiekanej czerwonej konserwowej papryki*
  • pieprz, sól

Wykonanie:

Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, zmielić w maszynce razem z krewetkami. 
Zmieloną masę wymieszać z mąką ziemniaczaną, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką. Doprawić solą i cukrem (masa powinna mieć słodki smak). Z masy uformować kulki o średnicy 3-4 cm. gotować je na parze przez ok 10 min (w garnku z wkładką do gotowania na parze lub specjalnym garnku)
W garnku z wkładką do gotowania na parze zagotować wodę. Partiami gotować kulki na parze ok. 10-15 min.

Składniki sosu wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Wersja na obiad: Gorące kulki polać sosem i podawać np. z ziemniakami i surówką.

Wersja na imprezę: Ugotowane kulki wystudzić, nabić na wykałaczki i ułożyć na półmisku. Podawać z sosem.

Smacznego!

* z braku papryki konserwowej, dodałam świeżą paprykę i łyżeczkę octu jabłkowego

inspiracja: przepis wyszperany na portalu gazeta.pl ;)



1 komentarz: