niedziela, 1 grudnia 2013

Prażone jabłka

Mój ulubiony sposób na prażone jabłka - do szarlotek, naleśników lub jako samodzielny deser. Mocno aromatyczne z lekką cytrynową nutą. Pychota. Polecam! 

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 30 min 

Składniki:
  • ok 1 kg jabłek 
  • sok z połówki cytryny
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • pół łyżeczki cynamon (najlepiej świeżo zmielonego)
  • cukier z wanilią (lub cukier waniliowy) ok. 2 łyżek (w zależności od kwaśności jabłek)
Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić wszystkie składniki i smażyć do miękkości jabłek (dłużej lub krócej - w zależności od tego, jakie wolicie mieć nadzienie - z kawałkami jabłek czy mus). 

Smacznego!

inspiracja: inwencja własna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz