niedziela, 1 grudnia 2013

Tarta z wędzonym łososiem, brokułem, kalafiorem i papryką

Prosta i szybka do przygotowania. Wiele możliwości modyfikowania - w zależności od tego, co znajdziemy w lodówce. Dobrze sprawdza się zarówno jako danie obiadowe czy na kolację. 

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5 min + 30 min chłodzenia + 40-45 min pieczenia (łącznie)

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki (ja mieszam pszenną z razową, lub dodaję otrębów do samej pszennej)
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

Składniki na nadzienie:

  • 3-4 duże różyczki kalafiora
  • 4-5 różyczek brokuła
  • 100 g wędzonego łososia
  • pół papryki
  • 2-3 jajka
  • 150 - 200 ml jogurtu greckiego (można użyć śmietany)
  • sól, pieprz
  • mielona gałka muszkatałowa
  • można dodać ulubione zioła (tymanek, majeranek, oregano)
  • ok 50 g sera (mozarella lub starty żółty - w zależności od upodobań) 
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na 30 min. 
Piekarnik nastawić na 200ºC. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim formę na tartę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 min.

W między czasie przygotować nadzienie:
Brokuła i kalafiora ugotować na parze przez 5 minut. Podzielić na małe różyczki. Paprykę umyć i pokroić w paski.
Do miski wbić jajka, dodać jogurt(śmietanę) oraz sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zioła i ser a następnie wymieszać wszystko widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić.
Na podpieczone ciasto rozłożyć kalafiora i brokuła. Zalać masą jajeczną. Na wierzchu rozłożyć łososia i paski papryki.
Piec w nagrzanym piekarniku 180ºC (lub 160ºC z termoobiegiem) przez ok 30 min (aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno - śmietanowej).

Smacznego!
inspiracja: inwencja własna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz