Składniki na ciasto:
- 250 g mąki (ja mieszam pszenną z razową, lub dodaję otrębów do samej pszennej)
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz
Składniki na nadzienie:
- 3-4 duże różyczki kalafiora
- 4-5 różyczek brokuła
- 100 g wędzonego łososia
- pół papryki
- 2-3 jajka
- 150 - 200 ml jogurtu greckiego (można użyć śmietany)
- sól, pieprz
- mielona gałka muszkatałowa
- można dodać ulubione zioła (tymanek, majeranek, oregano)
- ok 50 g sera (mozarella lub starty żółty - w zależności od upodobań)
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
Piekarnik nastawić na 200ºC. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim formę na tartę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 min.
W między czasie przygotować nadzienie:
Brokuła i kalafiora ugotować na parze przez 5 minut. Podzielić na małe różyczki. Paprykę umyć i pokroić w paski.
Do miski wbić jajka, dodać jogurt(śmietanę) oraz sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zioła i ser a następnie wymieszać wszystko widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić.
Do miski wbić jajka, dodać jogurt(śmietanę) oraz sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zioła i ser a następnie wymieszać wszystko widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić.
Na podpieczone ciasto rozłożyć kalafiora i brokuła. Zalać masą jajeczną. Na wierzchu rozłożyć łososia i paski papryki.
Piec w nagrzanym piekarniku 180ºC (lub 160ºC z termoobiegiem) przez ok 30 min (aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno - śmietanowej).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz