Składniki:
- 375 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 125 g masła (roztopionego)
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 40 g parmezanu (lub innego sera żółtego o intensywniejszym smaku)
- ok 180 g oliwek (zielonych i czarnych)
Wykonanie:
Rozpuścić masło. Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
W jednej misce połączyć ze sobą produkty suche: mąka, proszek do pieczenia, sodę, sól, i starty ser. A w drugim naczyniu produkty mokre: roztrzepane jajko z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Następnie wszystko ze sobą połączyć, dodać pokrojone oliwki i wymieszać do połączenia składników (niezbyt długo).
Przygotowaną masę rozłożyć do foremek na muffinki (blacha - wtedy dobrze jest jeszcze ją wysmarować masłem lu wyłożyć papilotkami) i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok 20 min (do zarumienienia). Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz