niedziela, 1 grudnia 2013

Wytrawne muffiny z oliwkami

Muffiny w wersji wytrawnej. Szybkie do zrobienia - dobry przepis na niespodziewanych gości. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + 20 min pieczenia

Składniki:
  • 375 g  mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 125 g masła (roztopionego)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 40 g parmezanu (lub innego sera żółtego o intensywniejszym smaku)
  • ok 180 g oliwek (zielonych i czarnych)
Wykonanie:
Rozpuścić masło. Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
W jednej misce połączyć ze sobą produkty suche: mąka, proszek do pieczenia, sodę, sól, i starty ser. A w drugim naczyniu produkty mokre: roztrzepane jajko z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Następnie wszystko ze sobą połączyć, dodać pokrojone oliwki i wymieszać do połączenia składników (niezbyt długo).
Przygotowaną masę rozłożyć do foremek na muffinki (blacha - wtedy dobrze jest jeszcze ją wysmarować masłem lu wyłożyć papilotkami) i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok 20 min (do zarumienienia). Wystudzić na kratce.

Smacznego!
inspiracja: gazeta.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz