poniedziałek, 31 marca 2014

Zupa z soczewicą na ostro

Smaczna i pożywna zupa. Możliwy wariant ekspresowy - korzystając z soczewicy z puszki i rosołku, który nam został po niedzieli :) Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 35 min 

Składniki :
  • 0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego (najlepiej 'domowej roboty')
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy (w wersji ekspresowej można użyć z puszki)
  • 2 duże pomidory (ok. 400g)
  • ząbek czosnku (w całości, obrany)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka curry
  • szczypta chilli (pieprz cayenne)
  • szczypta soli,
  • 2-3 łyżki uprażonych pestek z dyni
  • 100 g brązowego ryżu
Wykonanie:

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Soczewicę opłukać co najmniej 3 razy (tą z puszki wystarczy raz). Pomidory sparzyć, zahartować i zdjąć skórkę, a następnie pokroić w kostkę.
Do garnka wlać bulion, dodać soczewicę, pomidory, oraz wszystkie zioła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, paprykę, curry, chilli, sól). Gotować na małym ogniu ok. 20 minut (dodając soczewicę z puszki, wystarczy pogotować 5-10 minut). W między czasie na suchej patelni uprażyć pestki z dyni. 
Do gotowej zupy dodajemy ugotowany ryż i rozlewamy do talerzy/miseczek, posypujemy uprażonymi pestkami z dyni.

Smacznego!
inspiracja: inwencja własna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz