smaczny i efektywny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych po jakiś wypiekach
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5 min + ok.1h pieczenia
Składniki:
- 4 białka
- szczypta soli
- 250g cukru pudru
- ewentualnie czerwony barwnik spożywczy w żelu*
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Następnie dodawać partiami cukier - po jednej łyżce - cały czas ubijając. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotować rękaw cukierniczy. W przypadku korzystania z barwnika spożywczego - w rękawie cukierniczym od wewnętrznej strony zrobić kilka pasków (wzdłuż od czubka do końca - kliknij - zdjęcie jak i przepis pochodzi ze strony mojewypieki.blox.pl). Ubitą pianę nałożyć do rękawa z dużą okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże serca (bądź inne kształty), pozostawiając między nimi trochę przerwy.
Piec z termoobiegiem w temperaturze 90ºC przez około godzinę, sprawdzając co pewien czas, czy są gotowe.
Smacznego!
Smacznego!
*wg mnie dodanie barwnika nie jest konieczne - białe serduszka będą tak samo smaczne :)
Wydrukuj przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz