sobota, 18 lutego 2012

Bezowe serca




smaczny i efektywny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych po jakiś wypiekach

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5 min + ok.1h pieczenia

Składniki: 
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250g cukru pudru
  • ewentualnie czerwony barwnik spożywczy w żelu*
Wykonanie:

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Następnie dodawać partiami cukier - po jednej łyżce - cały czas ubijając. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotować rękaw cukierniczy. W przypadku korzystania z barwnika spożywczego - w rękawie cukierniczym od wewnętrznej strony zrobić kilka pasków (wzdłuż od czubka do końca - kliknij - zdjęcie jak i przepis pochodzi ze strony mojewypieki.blox.pl). Ubitą pianę nałożyć do rękawa z dużą okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże serca (bądź inne kształty), pozostawiając między nimi trochę przerwy.

Piec z termoobiegiem w temperaturze 90ºC przez około godzinę, sprawdzając co pewien czas, czy są gotowe.


Smacznego!
*wg mnie dodanie barwnika nie jest konieczne - białe serduszka będą tak samo smaczne :)



Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz