Dość pracochłonne ciasto. Słodkie i ciężkie, ale bardzo ładnie się prezentuje i jest smaczne. Znakomite na koniec karnawału :)
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.30 min + ok.20-25min pieczenia + studzenie + chłodzenie
Składniki
na blaty bezowe:
- 4 białka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka
ubić w misie miksera na sztywną masę. Nie przerywając ubijania
dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania.
Migdały
zmielić, wymieszać z mąką, dodać do ubitych białek i delikatnie
wymieszać szpatułką.
3
formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same
dno). Pomiędzy formy równo rozdzielić masę bezową. Piec w
temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut do „zezłocenia”.(Można
również piec bez formy, po
uprzednim narysowaniu na papierze do pieczenia okręgów o średnicy
21 cm, piec wtedy wszystkie blaty na raz, z termoobiegiem ok
25-30min).
Wyjąć
z piekarnika, wystudzić.
- 4 żółtka
- 100 g cukru z wanilią (uważam że powinno się dodać mniej, bo wyszło za słodkie)
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Do
garnuszka wlać kremówkę, dodać żółtka i cukier z wanilią.
Roztrzepać rózgą, do połączenia. Podgrzewać na małej mocy
palnika, mieszając, do zgęstnienia. Nie dopuścić do wrzenia;
przed samym momentem wrzenia ściągnąć garnuszek z palnika.
Ostudzić.
W
misie miksera utrzeć masło na jasną i puszystą masę. Stopniowo,
łyżka po łyżce, dodawać przestudzony budyń, ucierając. Na sam
koniec dodać sok z cytryny i utrzeć.
Polewa
czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 50 - 70 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Kremówkę
przelać do garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika. Dodać
posiekaną czekoladę i mieszać, do uzyskania gładkiej masy.
Ściągnąć z palnika i lekko przestudzić, by polewa zgęstniała i
nie spływała z ciasta.
Ponadto:
- 140 g posiekanych cukierków lub batoników Daim (nie znalazłam – użyłam Marsów, ale teraz myślę, że Lion'y bardziej by się nadawały :))
- płatki migdałów do udekorowania boków
WYKONANIE
CAŁEGO CIASTA:
Waniliowy
krem maślany podzielić na 3 równe części.
Jeden
blat bezowy położyć na paterę. Posmarować jedną częścią
kremu, posypać posiekanymi cukierkami. Przykryć drugim blatem. Na
blat wyłożyć drugą część kremu, posypać cukierkami. Przykryć
ostatnim blatem. Pozostały krem rozsmarować po bokach tortu,
udekorować migdałami.
Na
wierzch wylać gęstą, ochłodzoną polewę, wyrównać. Posypać
posiekanymi batonikami. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce,
a najlepiej przez całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz