środa, 22 lutego 2012

Kurczak w cieście francuskim


Bardzo efektowne danie w wyglądzie i smaku. Moje popisowe danie na rodzinne imprezy :)

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + ok.25-30min pieczenia

Składniki: (na 2 osoby-całkiem spore porcje)
  • 1 duży filet z piersi kurczaka (pojedynczy )
  • ciasto francuskie (gotowe z supermarketu bądź dla "samozapartych" własnej roboty :))
  • kilka pieczarek (5-7 w zależności od wielkości)
  • 1 cebula
  • 2 plasterki szynki/polędwicy
  • ewentualnie 2 plastry żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól pieprz
Wykonanie:
Filety z kurczaka przekroić na pół a następnie każdą połówkę przekroić wzdłuż. Kuczaka oprószyć solą i pieprzem (ewentualnie ulubionymi przyprawami). Cebulę pokroić i zeszklić, dodać pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażyć doprawiając pieprzem. 
Z ciasta francuskiego wyciąć 2 prostokąty o wymiarach ok. 20x25cm (zwykle "kupcze" ciasto francuskie dzielę na pół bądź na 3 części - w zależności od wielkości kurczaka). Na środek każdego z nich położyć po ćwiartce kurczaka a następnie na nie: pieczarki z cebulą, kolejna ćwiatrka kurczaka, plaster szynki, plaster sera. 


Następnie trzeba ponacinać ciasto - po każdej stronie wzdłuż dłuższego boku prostopadle do kurczaka co ok.1,5-2cm ( w taki oto sposób - kilknij). Tak przygotowane ciasto zaplatać - powycinane paski przekłada się na zmianę raz z prawej raz z lewej strony. Pomiędzy paskami powinny zostać małe przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Zaplecione kurczaki powinny wyglądać jak na zdjęciu poniżej:





Przed włożeniem do pieca, należy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200ºC przez ok. 25-30min. (do "zezłocenia"). Podawać z surówką. 
Smacznego! :)

Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz