środa, 22 lutego 2012

Makaron z tuńczykiem i groszkiem



To mój "awaryjny obiad". Danie ekspresowe i smaczne, którego składniki prawie zawsze ma się pod ręką.

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min 

Składniki: (na 2 osoby + dziecko :))
  • 250-300g makaronu (najlepiej wstążki)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (rozdrobniony)
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku (wg smaku)
  • ok. 10 oliwek zielonych
  • ok. 10 oliwek czarnych
  • 2 łyżeczki kapar (niekoniecznie)
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. A w między czasie obrać i drobno pokroić ząbki czosnku, odsączyć groszek, pokroić oliwki. Ugotowany makaron odcedzić. Do garnka włożyć tuńczyka z olejem, dodać czosnek i chwilkę posmażyć. Do tego dodać resztę składników: makaron, groszek, oliwki, kapary. Wszytko wymieszać, doprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Gotowe :) 

Smacznego!
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz