poniedziałek, 27 lutego 2012

Pierniczki I




Jest wiele na nie przepisów. Jest to pierwszy, który umieszczam na blogu, bo ulubiony mojego męża :) Są twarde po upieczeniu, ale można je przechowywać nawet kilka miesięcy - choć u mnie nie dotrwały nawet jednego ;)

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5min + 30min chłodzenia + ok 8-10min pieczenia 

Składniki: (na ok.100 ciastek)
  • 550g mąki pszennej
  • 120g masła
  • 100g cukru pudru
  • 30 dag miodu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika - ok.60g (można dać mniej)
  • kakao (opcjonalnie, ja dałam 2 łyżeczki)
Wykonanie:

Miód podgrzać (jeżeli używacie sztucznego lub macie "prawdziwy" płynny, to nie trzeba). Masło rozpuścić (będzie się lepiej wałkować) i wystudzić. 
Wszystkie składniki wymieszać  i wyrabiać aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką na grubość ok 3mm (można grubsze - wtedy będą bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki dowolnego kształtu* i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 8-10min w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce.


Jak wystygną można je polukrować lub polać czekoladą. 
Pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka miesięcy.

Smacznego :)


* jeżeli chcemy z otworkiem do przewlekania (np. na choinkę), otworek robimy przed pieczeniem wykałaczką - kręcąc nią. Jeżeli chcemy mieć pierniczki dekoracyjne - przed pieczeniem smarujemy ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem i naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz