Składniki: (na ok.100 ciastek)
- 550g mąki pszennej
- 120g masła
- 100g cukru pudru
- 30 dag miodu
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika - ok.60g (można dać mniej)
- kakao (opcjonalnie, ja dałam 2 łyżeczki)
Wykonanie:
Miód podgrzać (jeżeli używacie sztucznego lub macie "prawdziwy" płynny, to nie trzeba). Masło rozpuścić (będzie się lepiej wałkować) i wystudzić.
Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką na grubość ok 3mm (można grubsze - wtedy będą bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki dowolnego kształtu* i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką na grubość ok 3mm (można grubsze - wtedy będą bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki dowolnego kształtu* i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 8-10min w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce.
Jak wystygną można je polukrować lub polać czekoladą.
Pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka miesięcy.
Jak wystygną można je polukrować lub polać czekoladą.
Pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka miesięcy.
Smacznego :)
* jeżeli chcemy z otworkiem do przewlekania (np. na choinkę), otworek robimy przed pieczeniem wykałaczką - kręcąc nią. Jeżeli chcemy mieć pierniczki dekoracyjne - przed pieczeniem smarujemy ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem i naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
* jeżeli chcemy z otworkiem do przewlekania (np. na choinkę), otworek robimy przed pieczeniem wykałaczką - kręcąc nią. Jeżeli chcemy mieć pierniczki dekoracyjne - przed pieczeniem smarujemy ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem i naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz