Składniki na ciasto: (lista zakupów - kliknij)
- 300g mąki pszennej
- 125g miękkiego masła
- 1 żółtko
- łyżka wody
- łyżka śmietany
- szczypta soli,pieprz
Składniki na farsz:
- paczka mrożonego szpinaku - najlepiej w brykietach (450g)*
- mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 150ml śmietany
- 2 jajka
- 150g tartego żółtego sera (ja dodaje mozzarelle)
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Składniki
na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią
aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok 30min. Po tym
czasie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty (ok
25-28cm średnicy). Nakłuć widelcem** i podpiec w piekarniku przez
10-15min w 180ºC.
W
między czasie cebulę drobno pokroić, zeszklić na niewielkiej
ilości oliwy/oleju a następnie dodać posiekany lub przeciśnięty
przez praskę czosnek. Do tego dodać szpinak i smażyć na
niewielkim ogniu dopóki się nie rozmrozi, przyprawić go solą,
pieprzem.
W
miseczce przygotować sos: roztrzepać jajka, dodać śmietanę, sól,
pieprz, gałkę muszkatałową i starty ser. Wszystko wymieszać.
Kiedy
szpinak będzie już rozmrożony i woda z niego odparuje - wlać do
niego przygotowany sos i dokładnie wymieszać. Dodać kilka
posiekanych listków świeżej bazylii i wlać wszystko na
podpieczone ciasto. Można położyć na wierzch kilka plastrów
żółtego sera.
Włożyć
do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec przez ok.25-30min.
Smacznego
:)
*
można również użyć świeżego szpinaku - ok 500g, trzeba go
wpierw umyć i poucinać ogonki
**
zamiast nakłuwać ciasto, można je wyłożyć papierem do pieczenia
i wsypać ziarna fasoli lub ryżu (jak na zdjęciu poniżej), I tak
podpiec przez ok 5min, następnie usunąć papier z ziarnami i dopiec
przez kolejne 7-10min. Ciasto wtedy na pewno się nie
odkształci podczas pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz