niedziela, 26 lutego 2012

Tarta ze szpinakiem


Do szpinaku chyba trzeba dorosnąć. Kiedyś go nie znosiłam, a teraz tarta ta jest jednym z moich ulubionych dań. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto. Polecam.

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5 min + 30min chłodzenia+ok.35-40min pieczenia 

Składniki na ciasto: (lista zakupów - kliknij)
  • 300g mąki pszennej
  • 125g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • łyżka wody
  • łyżka śmietany 
  • szczypta soli,pieprz
Składniki na farsz: 
  • paczka mrożonego szpinaku - najlepiej w brykietach (450g)*
  • mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150ml śmietany
  • 2 jajka
  • 150g tartego żółtego sera (ja dodaje mozzarelle)
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok 30min. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty (ok 25-28cm średnicy). Nakłuć widelcem** i podpiec w piekarniku przez 10-15min w 180ºC.

W między czasie cebulę drobno pokroić, zeszklić na niewielkiej ilości oliwy/oleju a następnie dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego dodać szpinak i smażyć na niewielkim ogniu dopóki się nie rozmrozi, przyprawić go solą, pieprzem. 
W miseczce przygotować sos: roztrzepać jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatałową i starty ser. Wszystko wymieszać. 
Kiedy szpinak będzie już rozmrożony i woda z niego odparuje - wlać do niego przygotowany sos i dokładnie wymieszać. Dodać kilka posiekanych listków świeżej bazylii i wlać wszystko na podpieczone ciasto. Można położyć na wierzch kilka plastrów żółtego sera.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec przez  ok.25-30min.

Smacznego :)

* można również użyć świeżego szpinaku - ok 500g, trzeba go wpierw umyć i poucinać ogonki
** zamiast nakłuwać ciasto, można je wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać ziarna fasoli lub ryżu (jak na zdjęciu poniżej), I tak podpiec przez ok 5min, następnie usunąć papier z ziarnami i dopiec przez kolejne 7-10min. Ciasto wtedy na pewno się nie odkształci podczas pieczenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz