Doskonale smakuje i znacznie ładniej prezentuje się niż na zdjęciu :).
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.30 min
Składniki: (na 2 osoby + dziecko :)) (lista zakupów)
- 250-300g makaronu wstążki
- 2 wędzone pojedyncze piersi z kurczaka
- 50-70g migdałów
- szklanka soku pomarańczowego
- pęczek szczypiorku
- oliwa do smażenia
- kostka rosołowa
- 1-2 wysuszone papryczki chili (niekoniecznie)
- łyżeczka kurkumy
- pieprz
Wykonanie:
Migdały zalać wrzątkiem i moczyć przez ok 5 min, po czym zdjąć z nich skórkę, przekroić wzdłuż na pół i uprażyć (zrumienić) na niewielkiej ilości oliwy. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie a w między czasie pokroić szczypiorek (nie za drobno) i kurczaka.
Na dużej patelni/garnku rozgrzać oliwę, wrzucić rozkruszoną kostkę rosołową i wymieszać. Dodać papryczki chili (jeżeli dodajemy), szczypiorek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojonego kurczaka, wymieszać i podsmażyć ok 20s - żeby podgrzać mięso. Wlać sok pomarańczowy i dodać makaron. Wszystko wymieszać. Gotować aż sok wsiąknie w makaron. Dodać kurkumę (żeby makaron "złapał" ładnego żółtego koloru) oraz uprażone migdały. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić pieprzem. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz