piątek, 24 lutego 2012

Zupa krem z selera z serem pleśniowym


Bardzo smaczna i niecodzienna. Dla tych, którzy potrzebują jakiejś odmiany :)

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min 

Składniki: 
  • 1 duży seler korzeniowy (500-600g)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (wg smaku)
  • 2 łyżki masła
  • 500ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 500ml wody
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 150ml śmietany
  • 100g sera pleśniowego np. Gorgonzola
  • 2 plasterki boczku (pokrojone w paski i zrumienione na patelni) - opcjonalnie
  • do dekoracji: pietruszka, szczypiorek lub grzanki
Wykonanie:

Selera umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zalać zimną wodą aby nie ściemniały. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku garnku rozgrzać masło i dodać pokrojonego selera, ziemniaki, cebulę i wyciśnięty rzez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu , od czasu do czasu mieszając, aż seler będzie miękki - ok.10-12min. Dodać wodę oraz bulion, zwiększyć ogień/moc pod garnkiem i doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć garnek i gotować na niewielkim ogniu przez 25min aż warzywa zaczną się rozpadać.

Zdjąć garnek z ognia, zmiksować zupę ręcznym blenderem. Dodać śmietanę, wymieszać i postawić z powrotem na kuchence. Podgrzewać na małym ogniu. Dodać do zupy pokruszony ser pleśniowy (zostawić łyżkę do dekoracji) i wymieszać aby ser się rozpuścił.

Rozlać do miseczek, udekorować pokruszonym serem, ziołami lub grzankami. Można dodać zrumienione na patelni paski boczku - wówczas zupa będzie bardziej sycąca.


Smacznego :)


Można też podawać z pieczywem lub wytrawnymi muffinami (kliknij) 


Wydrukuj przepis



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz